Keresés ebben a blogban

FONTOS!!!

EZ AZ OLDAL NEM LETÖLTŐ OLDALKÉNT SZOLGÁL!
ÉS EMAIL-BEN SEM KÜLDÜNK KÖNYVEKET!

2016. április 27., szerda

Vélemény #2 (mivel ez az előző véleménynek a folytatása)

Sziasztok!

Meghoztam nektek, a következő véleményes bejegyzést, miután Vali elküldte nekem a Kevin Hearne: Druida sorozatának a második, és a harmadik részéről írt véleményét/kritikáját, amit én most meg is osztok veletek. :)

Az első részről írtat, itt megtekinthetitek: Kevin Hearne: Hounded - Üldöztetve




Kevin Hearne
Hexed – Megátkozva (A Vasdruida Krónikái 2.)

„Kiderült, hogy ha megölsz egy istent, hirtelen megugrik a népszerűséged.”

„Kevin Hearne új lelket lehel az ősi mitológiába, és egy hátborzongatóan ismerős, mégis ijesztően eredeti világot alkot.” Nicole Peeler, a Tempest Rising írója

Atticus O’Sullivant nem izgatják túlságosan a boszorkányok. Most mégis arra készül, hogy egy mindkét fél számára előnyős, kölcsönös megnemtámadási egyezményt írjon alá velük, amikor napjaink arizonai Tempéjének boszorkánynépessége hirtelen megnégyszereződik. Ám az új lányok nem csak gonoszak, de a második világháború alatt meglehetősen sötét szerepet töltöttek be a németek oldalán.
Miközben egy bukott angyal a helyi középiskola diákjaira vadászik, és a bacchánsnők vegasi hordája a városba özönlik, hogy ott terjessze az őket jellemző halálos romlást, és egy veszélyesen szexi, kelta tűzistennő Atticus kegyeit keresi, hősünknek ki kell vennie részét a boszorkányüldözésből. De varázskardja, a szomszédjától kölcsönzött gránátvető, valamint vámpír ügyvédje segítségével Atticus készen áll rá, hogy megtisztítsa a várost, és megmutassa a boszorkányos fehérnépeknek, hogy rossz druidával kukoricáztak.

„Egy szellemes, új fantasysorozat.” Kelly Meding, a Three Days to Dead írója


….És az események pörögnek tovább

Atticus megvívta harcát néhány kelta istennel, de a „boldogan éltek míg…” vég nem jött el. Helyette maradt néhány elszabadult lény a démoni síkról, a boszorkányok számának csökkenése pedig „mágiahasználó-vákumot” eredményezett, így egy gonosz boszorkánykör és egy ókori isten véres papnői is helyet akarnak a városban, lehetőleg egyeduralkodói jelleggel. A rendfenntartók továbbra sem hiszik, hogy hősünk rendes srác lenne, mindezeken felül a júdeo-keresztény hitvilág fanatikus boszorkány-, és démonvadászai is rátalálnak Attikusra, aminek köszönhetően rohamtempóban vághatunk át a következő pár nap eseményein.

Szereplőink nem hagyták el a humorérzéküket, a legkeményebb helyzetben is megcsiklandozhat valamelyik szereplő egy kis nevetéssel. Attikus tudásához és pillanatnyi állapotához mérten harcol, alkudozik, szervez, menekül, varázsol, színészkedik, küzd és reméli, hogy eljön a nyugalom pillanata.
Segítőtársainak köre bővült egy druidainassal, aki harcolni még nem tud, de kitűnően falaz mesterének, az özvegy MacDonagh néni továbbra is hozza a formáját, Leif a vámpír pedig tovább borzolja a kedélyeket. Oberon tovább nőhet a szemünkben, ha így folytatja, el kell ismernünk, hogy a földön élő legintelligensebb lény a kutya. J

            A könyvet érdemes úgy elkezdeni, hogy elérhető közelségben van a harmadik kötet, mert bár ez a kötet önálló egészet alkot, a főszereplő alkuinak köszönhetően több elvarratlan szál is marad a végén, ami miatt jóleső kíváncsisággal nyúlunk ismét a következő kötet után.


Kevin Hearne
Hammered – Elkalapálva (A Vasdruida Krónikái 3.)

A norvég mennydörgésisten rosszabb minden kötekedő rohadéknál – ő ugyanis életek ezreit tette tönkre, és ugyanennyi ártatlannal végzett. A viking vámpír, Leif Helgarson több évszázad után elérkezettnek látja az időt, hogy bosszút álljon rajta, de a norvég lidércnyomásba csak barátja, Atticus O'Sullivan, az utolsó druida segítségével juthat el. Atticus első számú túlélési stratégiája a következő volt: a lehető legnagyobb ívben kerüld el a villámokat dobáló ürgét!. De Atticus hazai pályáján sem túl rózsás a helyzet: vámpírháború közeleg, a magukat Isten Kalapácsainak nevező orosz démonvadászok pedig egyre többen lesznek. Atticus és Leif egy vérfarkas társaságában minden figyelmeztetés és várható következmény ellenére elindulnak Asgardba, a norvég panteon síkjára, ahol kommandójuk kiegészül egy varázslóval, egy orosz mennydörgésistennel és egy kínai vándorral. És megindul a felejthetetlen harc a valkűrök, a feldühödött istenek és a mennydörgésisten ellen.

Az ígéret szép szó,…

Így Atticus elindul, hogy teljesítse alkuinak rá eső felét. Még akkor is, ha ez minden addigi tapasztalatának és elvének ellentmond. Ő tervez, a helyzet pedig egészen másként alakul.

Az előző kötetből nem csak a feladatok, hanem üldözők is maradtak Atticus nyakán, akik érthetően nem veszik figyelembe, hogy hősünk talán időt kérne, jönnek és támadnak, mindig a lehető legrosszabbkor és hogy stílusosak maradjunk: az istennek sem értik, hogy ezt most nem kéne.

Eddigi szereplőinkhez újabb hősök csatlakoznak, kiknek komoly elszámolni valója akad a norvég mennydörgésistennel és mindegyikőjük el is beszéli saját történetét. Ezekben a fejezetekben át is veszik Atticustól a mesélő szerepét, így a kötet kicsit más lett, mint a megszokottak, ritmusa, stílusa úgy érezhetjük kicsit megdöccen, de nem vált hátrányára a történetnek. Érteni véljük, hiszen mint az Atticus is kifejti, Thornak olyan propagandája lett az utóbbi évtizedben, hogy egyetlen ma élő sem érti mi is a problémája vele az ellene indulóknak.

            Oberon, bár a kalandra nem megy főhősünkkel, az előkészületeknél ott van, és a humora is a régi. Leif és Gunnar régi ismerős, pár jelenetet kapunk az özveggyel is. Granuaile-nek viszont több jelenete is van, elkezdődnek a tényleges megtapasztalásai és feladatai mint druidainas.

Felmerült kérdésként, hogy nem okozott-e gondot a nagyon sok vallás jelenléte a sorozatban?
Szerintem döbbenetesen könnyedén olvad egésszé a vallások és hitvilágok összessége, zökkenőmentesen vált az író a különböző hitvilágok szereplői között, amit én sokáig annak tulajdonítottam, hogy mindet egy sokistenhitet valló szereplő szemszögéből látjuk, aki ki is fejti az első kötetben: „Az a helyzet, Mrs MacDonagh néni hogy az univerzum éppen olyan nagy amekkorát a maga lelke képes befogadni.”. A jelen kötetben viszont különböző vallások, mitológiák hősei mesélnek nekünk, és mindegyikük meséje könnyedén simul a történet világába.


            Sajnálom, hogy a műnek ismét olyan vége van, amely elvarratlan szálakat hagy maga után mert a következő kötet nem jelent meg magyarul. Pedig én biztos nyúlnék érte…. :-)



Köszönöm/köszönjük Vali! <3 Kíváncsian várom/várjuk, a következő véleményedet/kritikádat! :)


Dora Sullivan

Vélemény #71 #72 #73 #74 #75 #76 #77 #78 #79 #80

Marilyn Miller: A ​vezér Alexander Salvatore maga a megtestesült romlás, akit hajt a bosszúvágy és a hatalom iránti éhség. Mindenek f...