Keresés ebben a blogban

FONTOS!!!

EZ AZ OLDAL NEM LETÖLTŐ OLDALKÉNT SZOLGÁL!
ÉS EMAIL-BEN SEM KÜLDÜNK KÖNYVEKET!

2016. május 4., szerda

Vélemény 3#

Sziasztok!

Meghoztam, Vali következő adott könyvsorozatáról a véleményét. Fogadjátok sok szeretettel! S remélem/reméljük, hogy aki még nem olvasta még az alábbi könyve(ke)t, az majd most kedvet kap hozzá. :)


Dora Sullivan


Boszorkányfutam (Rachel Morgan 1.)

Fülszöveg:

Rachel Morgan, a boszorkány, az Inderland Biztonsági Szolgálat egyik legjobb fejvadásza volt. A vadászterülete Cincinnati városa, egy sötét, alternatív Földön, ahol vámpírok, farkasemberek, tündérek, koboldok élnek és járnak az emberek között, némelyek álruhában, némelyek teljesen nyíltan, nem titkolva valódi természetüket.
Rachel Morgan elől egyetlen gonosztevő sem menekülhetett, akár boszorkány volt, akár vérfarkas, akár tündér, akár élőhalott. Ám valami megváltozott. Kezdetben úgy tűnik, csupán a szerencséje hagyta el, és ezért vall egyre gyakrabban kudarcot, s felettesei ezért bízzák meg egyre megalázóbb feladatokkal.
Amikor aztán legfrissebb zsákmányával, egy minden hájjal megkent kobolddal éppen a Szolgálathoz tart, a lény felajánlja neki, hogy szabadságáért cserébe teljesíti három kívánságát. Rachel rádöbben, hogy itt a kiváló alkalom arra, hogy egyszer és mindenkorra változtasson az életén, legfőképpen azzal, hogy otthagyja a Szolgálatot. Ezzel alaposan magára haragítja a Szolgálat amúgy sem vajszívű vezetőit. Így rövidesen azon kapja magát, hogy korábbi fejvadász társai ezúttal őrá vadásznak, s ebben a játszmában már nem csupán a szabadsága, de az élete a tét…

A mű alternatív valóságban játszódó urban fantasy. Írhatnám, hogy ifjúsági, de kortól függetlenül nyugodtan vegyük kézbe, ha egy kellemes szórakoztató fantasyra vágyunk.

A dátum, valamikor napjainkban, csak hát a történelem az előző évtizedekben kissé mesésre, vagy inkább rémmesésre sikeredett. Néhány évtizeddel ezelőtt a paradicsomhoz kötődve a T4 Angel gyilkos vírus iszonyatos pusztítást végzett a világban, az átlagemberek száma jelentősen csökken, míg a mágiát hordozó lényeké - vírusimmunitásuk eredményeként - nem, aminek köszönhetően az inderlandi lények nyilvánosságra léphettek. (Inderlandi - mindenféle mágikus lény, úgy mint boszorkány, élő-,és holt vámpír, tündér, kobold, ghoul, alakváltó, stb.) Nyilvánosságra lépésük után megalakultak azok a speciális szervezetek, amelyek az ilyen körből kikerülő bűnözőket üldözik, ezek egyike az a bizonyos Inderland Biztonsági Szolgálat, aminél főhősnőnk dolgozik a mű kezdetekor.

Az alaphelyzet olyasmi, ami bármelyikünkkel megeshetne. Rachel Morgan úgy érzi, nem becsülik meg a munkahelyén, csak pocsék melót bíznak rá, tiszta égő, ezért munkahely változtatását tervezi. Csakhogy az inderlandi szervezetnek nem szokása bíróságon foganatosítani a velük kötött szerződés betartását, hanem drasztikusabb eszközökhöz folyamodik. Rachel tisztában van ezzel, ezért megpróbál, úgy ügyeskedni, hogy simán menjen a dolog, de ez nem jön be, így elindul a boszorkányfutam.

Egy ötletesen megírt, megfelelően kidolgozott világ tárul a szemünk elé a könyvben, ahol az inderlandi, és a könyvben csak snacky-nak becézett hétköznapi emberek élik egymás mellett az életüket. Mert az élet a katasztrófák után sem állt meg, és bár az embereket sokkolta, sőt egyéb reakciókat is kiváltott belőlük az inderlandiak comming-outja, megértették, hogy ez valójában egy évszázadok óta stabilan fenn álló helyzet, csak nem tudtak róla. A műben napjaink problémájából számomra érdekes kérdésekre adott sajátos választ az írónő. Konkrétan: a paradicsomban levő vírus génmanipulációs baleset folyományaként került a termékbe és okozott katasztrófát, ezért a könyv világában betiltották a genetikai munkákat, kutatásokat, betegségek gyógyítására sem használható, halál jár érte. Hihetetlen para lengi be az úgynevezett bioszereket, ami bármi lehet, ahogy kivettem a leírtakból, akár gyógyszer is a rákra. A kábítószer is a bűnös kategóriában fut kénszer néven, de az börtönbüntetéssel megúszható. Az írónő szinte karikírozza az emberek reakcióit nem csak a bioszerekre, de már a paradicsomra is.

Ebben a világban nyomoznak és menekülnek a rájuk leső halál elől Rachel és társai, akiket az események előrehaladtával nyugodtan hívhatunk a barátainak is: Ivy az élő vámpír, aki fogadalmat tett, hogy nem iszik vért, okos, és kiváló szervező, és Janks a pixi, aki szókimondó, szórakoztató, ügyes és végtelenül lojális Rachelékhez, az egész családjával együtt. Rachel pedig mint minden fiatal lány néha kicsit csetlik-botlik, de igyekszik nem csak túlélni, hanem jól kijönni a helyzetekből – bár az életben maradására sem fogad senki.

A művet a Beholder kiadásában vehettük először a kezünkbe, azóta átvette a Könyvmolyképző a sorozat gondozását, így sok év kihagyás után megjelenhetett a folytatása is a sorozatnak The good, the bad and the undead – A jó, a rossz és az élőhalott címmel, és már előkészületben láthatjuk honlapjukon a harmadik részt, Every Which Way But Dead – Bárhogyan, csak holtan ne címmel.


The Good, The Bad, And the Undead - A jó, a rossz és az élőhalott (Hollows 2.)

Fülszöveg:

Nem könnyű az élet Rachel Morgan, boszorkány számára. A szexi, jószívű magánnyomozó Cinncinnati városának legsötétebb zugaiba is alászáll a legkülönfélébb bűnözők után kutatva.
Jól tudja hogyan kell bánni a vámpírokkal, és hogyan maradhat életben az ember, ha kutyaszorítóba kerül egy alattomos démonnal. Vagy kettővel.
Egy szakértőkre specializálódott, fekete mágiával dolgozó sorozatgyilkos azonban őt is próbára teszi: Rachel könyörtelen, ősi gonosz erővel találja magát szemben, aminek a legyőzéséhez, még a legnagyobb boszorkányoknak is sok szerencsére lenne szüksége.

Kedvelt boszorkányunk hosszú várakozás után ismét megjelenik, hogy együtt mosolyogjuk, drukkoljuk végig sorsának alakulását, bonyolódását.

Esemény és akció kijut ebben a kötetben is az olvasónak. Az első oldalakon rögtön egy „hagyományos Rachel akcióval” indul a mű, Rachel álcáz, ront, menekül, majd cseberből vederbe jut.  Főszereplőnk helyzete nem túl sokat változott az előző rész vége óta, de most hivatalos nyomozásban kéri a FBI Rachel segítségét. Valaki boszorkányokat gyilkol a városban, ő pedig az előző részbe kézbe vett jelképes kalapácsával rögeszmésen kedvenc ellenségét nézi szögnek minden eset áttanulmányozásakor, ami miatt a helyzet csak bonyolultabb lesz. Rachel nyomoz hivatalosan és tiltás ellenére, segítséggel és egyedül, veszélyben és biztonságban, idiótán és jól átgondoltan. Bár ha jól meggondoljuk ebben a részben az idiótán változatból kicsit több lett, mint az jól esik az értelmesebb olvasónak, van egy olyan jelenet, amiben konkrétan gyerekesen agyatlanul viselkedik és ezt még a könyv vége felé megjelenő értelmes gondolkodás szikrák is nehezen feledtetik. A történetben egyéb problémákkal is meg kell küzdeni a szereplőknek. A démon jel még mindig köti Rachelt a démonhoz, aki egyáltalán nem feledkezett el róla. Vámpír barátnővel együtt lakni sem feltétlen problémamentes, főleg ha a rokonsága nem nézi azt jó szemmel. Mind emellé még kénytelen rádöbbenni , hogy az ember pasija nem csak többet tud a sötét mágiákról mint ő, de nem is tartja olyan rossznak.

A főszereplő élettörténetéből is újabb adatokat tudunk meg, gyermekkoráról, szüleiről, illetve a közelmúlt és a régmúlt titkairól is fellibben a fátyol.

Amiből kevesebb jutott a műbe az a humor. Az előző kötet mosolyogtató jópofaságai valahogy elmaradtak ebben a kötetben, még némelyik szereplő stílusa is megváltozott (nekem hiányzott a pixi sajátos beszéde), pedig úgy olvastam, hogy a fordítók ugyanazok, mint az első kötetnél. Kicsit többet is elmélkednek a szereplők, így a több mint ötszáz oldalhoz képest úgy érezzük az akció is kevesebb, de semmiképp nem nevezhetjük a könyvet unalmasnak. A világ, amiben játszódik is tovább bonyolódik, kicsit többet tudunk meg a leyek és a démonok világáról.

Összességében egy igen kellemes, szórakoztató fantasy amely bármely esős hetünkön kiváló kikapcsolódást nyújt! 

Vélemény #71 #72 #73 #74 #75 #76 #77 #78 #79 #80

Marilyn Miller: A ​vezér Alexander Salvatore maga a megtestesült romlás, akit hajt a bosszúvágy és a hatalom iránti éhség. Mindenek f...