Keresés ebben a blogban

FONTOS!!!

EZ AZ OLDAL NEM LETÖLTŐ OLDALKÉNT SZOLGÁL!
ÉS EMAIL-BEN SEM KÜLDÜNK KÖNYVEKET!

2016. február 17., szerda

#1. Sajátos vélemény: Richard Castle: Nikki Heat






Az első krimi könyv sorozat, aminek az elolvasására adtam a fejem, és, hogy őszinte legyek veletek: Nem bántam meg, hogy így is tettem! Mert, nagy kedvencem lett. Ami nem is meglepő, már ha azt vesszük, hogy ebből a regénysorozatból illetődően, készült tv film sorozat is, ami Castle néven fut, szintúgy az egyik kedvenc sorozatom lett.






Az első találkozásom, a sorozattal történt meg, amikor pár éve, bemutatták az Rtl-en az ajánlóját. Amikor a bátyámmal megpillantottuk a jelenet kockákat, rögvest rávágtuk, hogy ebbe bele kell nézni… minő, akkoriban, az NCIS – A tengerészeti helyszínelőkre voltunk rácuppanva. De aztán amikor, az első részt megnéztük belőle –emlékszem, az egy keddi nap volt, mivel akkortájt adták is le-, azt mondtuk mindketten, hogy: De messze van még a jövő hét kedd!
   



A sorozat szereplői, mind hamar belopták magunkat a szívünkben, mert az mellett, hogy ez egy krimi sorozat, bűnesetekkel, rossz fiúk utáni hajszákkal, egyben szórakoztató is, ami az egyik főszereplő számlájára írható fel, még pedig, a Richard Castle-t alakító, Nathan Fillion-jére.






A sorozat, azt a nézetet mutatja be, amelyben a könyv írójának, Castle-nek volt alkalma megélnie, átélnie, az igazi Kate Beckett, és a munkatársai mellett, számos ügy felkutatásában, megoldásában.
Mondhatni, a tv sorozat-nak, amolyan akár, dokumentfilm/sorozat feeling-je is lehetne… 
De visszatérve a könyvre – amely egyébként a sorozatban is, mint, főszerepet kap -, egy nagyszerűen, megalkotott-megírt siker sorozat lett. Ami kapcsán azt is hozzáfűzném, hogy szerintem az eddigi legjobban átadott, leghitelesebb tv sorozat lett a Castle.


 

A karakterek, mint a könyvek főszereplője: Nikki Heat, abszolúte de olyan, mint a tv sorozat, Kate Beckett-je. (Ami, nem is igazán jöhetett volna létre, a főhősnőt alakító színész nélkül, aki nem más mint, Stana Katic.) Mint a fizimiskájukkal, mint a munkájuk és az életüket beárnyékoló múltjukkal, és jelenükkel együtt… kivéve, egy-két változatossággal.




De azt, ha olvassátok és megnézitek a sorozatot is, akkor érteni fogjátok majd.
Maga a könyv azt a szálat és vonalat mutatja be, hogy Nikki Heat mint, Boston egyik legkiválóbb zsaruja mellé, szegődik a magát marconás, elbűvölően jó képű, újságírója, Jameson Rook – aki nem mellesleg, egyenesen ugyan olyan, mint, a sorozat, Castle-je -.
Akárcsak a sorozatban, itt a könyvben is, Rook-nak megvannak a maga módszerei, miként részt vehessen egyes nyomozásokban, mint megfigyelő, akinek a sajátos ’fejrázást kiváltó’ ötletei/javaslatai, sokszor előrébb viszi, Nikki-t és csapát az ügyeik felgöngyölítésében.
   


Akárcsak a sorozatbeli Beckett és Castle között, úgy a könyvbeli Heat és Rook között is, már az első pillanatoktól kezdve, érezhető azok a bizonyos kipattanó szikrák, amelyről bár igyekeznek nem tudomást venni, mégis ott vannak. Igaz, hogy a sorozatban sokáig kell arra várni, hogy ’ők’ összejöjjenek, viszont vele ellentétben, a könyvben a párosunk, (apró spoiler) már az első könyvben egymásnak esnek. De ez, nem jelenti azt, hogy a folytatásban, azaz, a második kötetben, már egy párt alakítanak… De nem ám!
A regény írója, nem hazudtolva meg magát, úgy intézi a dolgokat, hogy Heat és Rook útjai keresztezzék egymást, és hogy azok a bizonyos szikrák, ugyancsak újra előtérbe kerüljenek.

Viszont mind ez mellett, mármint a szexuális izzás és vonzalom mellett, Rook oly annyira közel kerül Heat-hez, hogy a férfi lesz az egyetlen, akiben Nikki igazán meg tud bízni.
És mi a legfőbb tulajdonság egy kapcsolatban? A bizalom. Amit, Rook, jogosan is kiérdemel, amiről fokozatosan, meg is bizonyosodhat az olvasó. Igaz, akad egy olyan pillanat-jelenet, amikor ez a bizalom megrendülni látszódik, de ezen oly hamar is túl lendülnek, mintha nem is történt volna meg. (Amiről annyit szintén elárulnék, hogy ott, annál a pontnál, egyébként, nem is igazán Rook tehet arról, ami kapcsán történik fog egy pillanatnyi bizalommegrengés, ha nem valaki más…más, akinek a neve, mint amolyan, rosszmájú viccként fog majd elhangzani a későbbiekben…)
De igazság szerint, aki még nem olvasott krimit, vagy nincs oda értük, annak mégis nagyon tudom ajánlani ezt a sorozatot, mellé pedig a tv sorozatot, mert megéri. Megéri beleolvasni s tekinteni. Nem egy tipikus, vérengző sorozatról van szó. 


Hanem egy rendőrnőről, akinek az édesanyját meggyilkolták, amely tragédia miatt, arra teszi fel az életét, hogy mind az mellett, hogy elfogja az anyja gyilkosát, ugyanúgy elfogja a többi gyilkost és le is csukassa őket.
Hanem egy újságíróról, aki a lehetetlen és örült feltevései/ötletei mellett – amik a legtöbbször segítségül szolgálnak -, egy nagyszerű barát, és egy olyan férfi, akire lehet támaszkodni, és számítani. Aki ott van, amikor a leginkább szükség van. Aki olyan pillanatokban és helyzetekben is inkább a humorát veti be, amikor a helyzet és pillanat, a béka feneke alatt van. Aki akár az életét is kész kockáztatni, és adni, ha szükséges. 


És aki egy olyan férfi, akit szerintem, mi magunk is, nők-csajok, szívesen fogadnánk… 
Én legalábbis biztos. Egyszerűen, imádom a férfi karaktert, mind a két változatban. Érsd: Könyv és tv sorozat.
Na és persze a mellékszereplőkről sem feledkezve meg, nos… akárcsak a könyvbeli, Rochoa párosról (Raley-Ochoa) úgy, a tv sorozatbeli Esposito-Ryan párosról sem, kik szintén hasonlóan adják és játsszák a szerepüket. Akárcsak az orvos szakértő Dr. Lauren Parry/Lanie Parish. Vagy mint a jó öreg, rendőrkapitány, Montrose/Montgomery.

Castle TV Show

Balra az első férfi szereplő: Roy Montgomery kapitány (a sorozatban) -
Charles Montrose (a könyvben)
Balra az első női szereplő: Martha - a sorozatbeli Castle édesanyja - (megjegyezném, hogy az író édesanyját is, Martha Rodgers-nek hívják)
Balra a második női szereplő: Alexis Castle - a sorozatbeli Castle lányja - (megjegyezném, hogy az író lányát is, Alexis Castle-nek hívják)
Középen: Richard Castle/Jameson Rook és Kate Beckett/Nikki Heat
Jobbról az első férfi szereplő: Kevin Ryan (a sorozatban) - Raley (a könyvben)
Jobbról a második férfi szereplő: Javier Esposito (a sorozatban) - Ochoa (a könyvben)
Jobbról az első női főszereplő: Dr. Lanie Parish (a sorozatban) - Dr. Lauren Parry (a könyvben)

Minden elismerésem a tv sorozat készítőinek, amiért ennyire jól levették a könyvet, és a karaktereket is.
Nem is tudom, hogy találkoztam e már olyan filmmel, amelyet könyv alapján készítettek el, hogy ennyire tisztán, ennyire hiteles, és hű tudjon lenni, az eredetihez.
Ezért is ajánlom leginkább mindenki figyelmébe ezt a Sorozatot! Na meg azért is, mert egy nagyszerű, szerethető, és olvasható regényről/sorozatról van szó.

Aki meg szereti a krimiket, nah azoknak meg pláne, hogy ajánlom a figyelmükbe ezt a regényt, ha esetleg még nem olvasták. Vagy akik a sorozatot látták, de a könyvet még nem olvasták, akkor azok mindenképp pótolják, ha tudják… mert megéri. ;)
Akik meg épp a könyvet olvasták, de a sorozatot nem látták, nos… azoknak meg a sorozatot tudom, nagyon ajánlani…

Tudom, nem egy nagyon bele a történetbe menő vélemény ez... de ha nagyon belemennék, akkor lényegében elmesélném az egész storyt… amelyet utána, már olvasni nem is kéne… :D De a következő véleményezésemmel, már mélyebbre megyek/hatolok majd. :)

Legyen szép és kellemes estétek! 

Dora Sullivan

Vélemény #71 #72 #73 #74 #75 #76 #77 #78 #79 #80

Marilyn Miller: A ​vezér Alexander Salvatore maga a megtestesült romlás, akit hajt a bosszúvágy és a hatalom iránti éhség. Mindenek f...