Keresés ebben a blogban

FONTOS!!!

EZ AZ OLDAL NEM LETÖLTŐ OLDALKÉNT SZOLGÁL!
ÉS EMAIL-BEN SEM KÜLDÜNK KÖNYVEKET!

2015. augusztus 16., vasárnap

Simon Scarrow: Egy vakmerő római kalandjai a hadseregben 1-12.


A sas árnyékában

 
Kr. u. 42. Quintus Licinius Cato épp csak megérkezik Germániába, a római hadsereg legkeményebb alakulatának, a II. legiónak az újoncaként. A könyveket bújó fiatalember nehezen alkalmazkodik a katonaélet szigorához, és mindennek tetejébe még társai ellenszenvével is meg kell küzdenie, mikor azok megtudják, hogy kapcsolatai révén a felettesükké nevezik ki. Macro, a félelmet nem ismerő és számos csata nyomát magán viselő centurio helyetteseként Catónak mindenkinél többet kell bizonyítania az előttük álló kalandok során.
A helyi germán törzzsel vívott véres összecsapás alatt Catónak lehetősége adódik megmutatni, hogy több egy tapasztalatlan ifjoncnál. Ám ezután a katonák megtudják, hogy a hadsereg következő hadjárata egy messzi, barbár földre viszi őket: Britanniába. A nyugat felé tartó hosszú menetelés után Cato és Macro különleges küldetésre indulnak, mely egy olyan összeesküvésbe keveri őket, ami magát a császárt is megdöntheti…
 
 

 

A sas hóditása

 
Mikor Lucius Cornelius Macro centurio Kr. u. 43 nyarán, Claudius császár szolgálatában megérkezik Britannia partjaihoz, jól tudja, hogy hosszú, csatákkal teli hivatása legkeményebb hadjárata vár rá. Ám a briton harcosok rendíthetetlen bátorságára és vad könyörtelenségére semmi sem készíthette fel. A II. legiónak a sas hadijelvénye alatt vívott véres csatái során Macrónak és ifjú beosztottjának, Cato optiónak, valamint a túlerővel szembenéző római hadseregnek le kell győznie az ellenséget, mielőtt az elég erőssé válna ahhoz, hogy eltiporja őket. De nem a britonok jelentik az egyetlen veszélyt, mellyel Macrónak és Catónak szembe kell néznie. Egy sokkal kegyetlenebb ellenség is összeesküvést sző ellenük. Mikor Claudius dicsőséges győzelme láthatóan kezd szerencsétlenségbe torkollni, tudják, hogy gyorsan kell cselekedniük. Az idő azonban egyre fogy…
 
 

 

A sas vadászata


Vajon a megingathatatlan, bátor római hadsereg méltó ellenfele-e a barbár, könyörtelen briton törzseknek?
Kr. u. 44 zord telén a Britanniában állomásozó római csapatok türelmetlenül várják a tavasz beköszöntét, hogy folytatódhasson a sziget elfoglalására indított hadjárat. Ám a britonok egyre ravaszabb módszerekkel szállnak szembe velük, és állandóan a hatalmas római hadsereg sarkában járnak.
Mikor a legkönyörtelenebb bennszülöttek, a Sötét Hold druidái foglyul ejtik Plautius tábornok hajótörést szenvedett feleségét és gyermekeit, a rómaiaknak azonnal cselekedniük kell. A megviselt II. legio két önkéntesének veszedelmes küldetésre kell indulnia az ellenség uralta területre, hogy megpróbálják kiszabadítani a foglyokat. De vajon sikerül-e Macro centuriónak és optiójának, Catónak megtalálnia a tábornok családtagjait, mielőtt a druidák feláldoznák őket sötét isteneiknek?





A sas és a farkasok


Mikor a római seregek betörtek Britanniába, valószínűtlennek tartották, hogy a sziget egymással viszálykodó barbár törzsei sokáig ellenállnak nekik. Ám Kr. u. 44 nyarán a makacs bennszülöttek állandó rajtaütései aláássák a római előrenyomulást. Még a névleg szövetséges atrebátok, az idős Verica vezette déli törzs is a nyílt lázadás szélén áll.
Macro és Cato centuriókra vár a feladat, hogy sereget verbuváljanak Vericának, majd az újoncokat kiképezve olyan haderőt kovácsoljanak, mely képes megvédeni a királyt, megszilárdítani hatalmát és legyőzni ellenségeit. De mielőtt megállítanák az ellenséget, Macrónak és Catónak el kell nyerniük az elégedetlenkedő újoncok bizalmát. A hadviselésben járatlan újoncok csapatával meg kell találniuk és elpusztítaniuk a fortélyos ellenséget, mielőtt Vericát letaszítanák a trónról, s a római hadsereg még nagyobb veszélybe kerülne. Vajon túlélik-e az összeesküvők tervezte veszedelmeket, melyek nem csupán kettejüket, hanem a sasokat szolgáló bajtársaikat is fenyegetik?
Ebben az állandóan változó, kiszámíthatatlan helyzetben Macro és Cato nem hibázhatnak, mivel csak rajtuk áll Róma győzelme vagy véres veresége.





A sas prédája


Már több mint egy éve, hogy a hatalmas római hadsereg, kevés ellenállásra számítva, Britannia partjaira lépett. A barbár fővezér, Caratacus elszánt harcosai mégis tovább gyötrik a legiókat. Most azonban Claudius császárnak győzelemre van szüksége, hogy biztosítsa helyét a trónon, ezért eljött az ideje, hogy végleg eltiporják az ellenséget.
Amint a római csapatok csatához gyülekeznek, Cato és Macro centuriók osztoznak bajtársaik magabiztosságában. Holnap egy utolsó, döntő csapással biztosan elpusztítják Caratacust.
Ám a csata nem a terv szerint alakul, a felelősséget pedig egyre lejjebb hárítják a parancsnoki láncon. Az ismert világ legkönyörtelenebb hadserege épp azokra készül félelmetes büntetést mérni, akik elhozhatnák a hosszúra nyúló britanniai hadjárat győzelmét.




A sas próféciája

 
Mikor a kalózok gúnyt űznek a császári flottából, két centuriónak kétségbeejtő kihívással kell szembenézni.
Kr. u. 45. Macro és Cato centuriók, a hatalmas római hadsereg tisztjei Rómában vesztegelve várják, hogy vizsgálatot folytassanak ellenük, mert gyanúba keveredtek egyik tiszttársuk halálának ügyében. De nem csak az ő jövőjük forog kockán…
Egy könyörtelen kalózcsapat megszerez néhány tekercset, melyek létfontosságúak a császár biztonságára nézve. Tudva, hogy csak Macróban és Catóban van meg a kellő bátorság és találékonyság a tekercsek visszaszerzéséhez, a császár körmönfont titkára olyan ajánlatot tesz a két centuriónak – ráadásul mindehhez az alattomos Vitellius segítségét is felhasználva –, amit nem utasíthatnak vissza. A tisztek kihajóznak a birodalmi flottával, ám a kalózokat valaki figyelmezteti, és a rómaiak nagy árat fizetnek.
A túlerő és a Vitellius becsvágya miatti veszély közepette Macro és Cato attól tartanak, nem tudják teljesíteni a küldetést. Ám a zűrzavarban egyvalami biztos: ha kudarcot vallanak, akkor a birodalom elbukik.
 
 

 

Sas a sivatagban


A Római Birodalom keleti határvidékén nagy baj készül. A katonák állapota szánalmas, a főtisztek korrupt viselkedése pedig aláássa a hadsereg hatalmát a térségben.
Hogy egy fontos erőd katonái képesek legyenek megvédeni a helyőrségüket, Rómából két tapasztalt centuriót küldenek Júdeába.
Macro és Cato megérkezésükkor rájönnek, hogy egy sokkal komolyabb gonddal is szembe kell nézniük. Bannus, a helyi törzsfő lázadást szít a tizenhét évvel korábban Jeruzsálemben keresztre feszített Józsua követői között, és arra próbálja rávenni a szektát, hogy erőszakkal lépjen fel Róma ellen.
Miközben a lázadás egyre nagyobb méreteket ölt, Róma régi ellensége, Párthia támadásra készül. Macrónak és Catónak fel kell számolni a cohorson belüli korrupciót, és fel kell készíteni a katonákat, hogy legyőzzék Bannust, mielőtt a birodalom végleg elveszíti a keleti provinciákat…




A Centurio

 
A két hatalmas birodalom, Róma és Párthia között fekszik Palmüra apró sivatagi királysága. Párthia már régóta igyekszik uralma alá hajtani Palmürát, hogy támadást indíthasson ellensége, Róma provinciái ellen. Hogy megvédjék a birodalmat, a Macro praefectus és Cato centurio vezette II. illír cohorsnak fel kell készülnie a hadjáratra.
Ám Palmüra királyi udvarában nyílt lázadás tör ki, ezért Macrót és Catót egy kis harci különítménnyel elküldik, hogy védjék meg az uralkodót és őrizzék a határokat. Amikor azonban Párthia hírét veszi a római katonai jelenlétnek, háborúra készülve összegyűjti seregeit. Miután a párthusok megtámadnak néhány előretolt római hadállást, Macro cohorsának nem marad más választása, mint üldözőbe venni az ellenséget a távoli és alattomos vidéken.
De nem Párthia az egyetlen ellenség, amivel a rómaiaknak szembe kell nézniük, Macro és Cato egy régről ismert árulóval is szembekerül. A béke megőrzése még sosem volt ilyen nehéz és veszélyes, a cohorsnak pedig minden erejét össze kell szednie, hogy a végsőkig harcoljon.
 
 

 

A gladiátor


Macro és Cato centuriók egy fárasztó hadjárat után Róma felé tartanak. Épp Kréta szigetének déli
partjai mellett hajóznak, amikor útjukat váratlanul földrengés zavarja meg. Hajójuk súlyosan megsérül, ezért kénytelenek partra szállni Matala kikötőjében.
Matala romokban hever, a provinciában pedig teljes a zűrzavar. Ami még rosszabb, hogy a rabszolgák a helyzetet kihasználva fellázadnak. A rosszul felszerelt lázadóknak egy erős legio ellen nem sok esélyük lenne, ám a helyőrségi csapatok meglehetősen gyengék, és már régóta nincsenek tényleges szolgálatban. Ahogy a rómaiak egyre több embert és fegyvert veszítenek, az erőegyensúly kezd veszedelmesen felbillenni.
Macróra és Catóra vár a feladat, hogy véget vessenek annak a felkelésnek, ami az egész birodalomban felszíthatja a lázadás tüzét. Ellenfelüket, Ajaxot, a gladiátort, aki nap mint nap vakmerően néz szembe a halállal, politikai és személyes bosszúvágy hevíti. Meglehet, a centurióknak olyan erővel kell szembenézni, ami túl nagy ahhoz, hogy Róma legyűrhesse…




A Legio

 
Amikor Egyiptomban egy lázadó gladiátor a Római Birodalom biztonságát fenyegeti, Cato címzetes praefectus és Macro centurio tudja, hogy meg kell állítani. Ajax és emberei, rómaiaknak adva ki magukat, hadikikötőket, kereskedelmi hajókat és falvakat támadnak meg az egyiptomi partok mentén, feltüzelve a Róma-ellenes érzelmeket. Mivel eközben a núbiaiak áttörnek a déli határon, Egyiptom helyzete veszedelmessé válik. Egyiptom helytartójának megbízásából Cato és Macro Ajax nyomába ered, hogy megkeresse a renegátot, és végezzen vele, mielőtt a helyzet még súlyosabbra fordul. A XXII. legio soraihoz csatlakozva elszántan indulnak az ellenség elpusztítására. Lehetséges, hogy a halálra szánt gladiátor és a hódító núbiaiak erőiket egyesítve végül legyőzik a római harcosokat?
 
 

 

A praetorianusok


Róma városa Kr. u. 51-ben még Claudius császár számára is veszedelmes hely. Minden sarokban árulók lapulnak, a „Felszabadítók” köztársasági érzelmű mozgalma pedig egyre kiterjedtebbé válik. Félő, hogy a legújabb keletű összeesküvés gyökerei egészen a praetorianus gárda sorai közé nyúlnak, melynek tagjai szabad bejárással rendelkeznek a császárhoz, és köztudottan könnyen megvesztegethetőek. Mivel nem tudja, kiben bízzon, Narcissus, a császár titkára Rómába hív két bátor embert, akiknek hűségéhez kétség sem férhet: Cato praefectust és Macro centuriót, a hadsereg veterán katonáit.
Ám amellett, hogy be kell jutniuk a gárda soraiba, meg kell találniuk Róma eltűnt gabonakészletét is, mielőtt az éhező tömeg haragja elszabadulna. A kutatás előrehaladtával lassan világossá válik, hogy nem csupán egyetlen összeesküvést szőnek az árulóktól körülvett Claudius ellen. Amint veszedelmes versenyfutásba kezdenek az idővel, hogy megmentsék a császárt, az esélyek csakhamar Cato és Macro ellen fordulnak. Lehetséges, hogy e küldetés túl veszedelmesnek bizonyul, ezért végül nem tudják sikerrel végrehajtani?



Vérhollók

 
A Római Birodalom közel tíz éve harcol fáradhatatlanul a Britannia feletti uralomért. A küzdelem egyre elkeseredettebb, az ellenséges bennszülött törzsek ellenállása pedig mindjobban kifárasztja a légiók katonáit.
A tapasztalatukról és megingathatatlan hűségükről elhíresült két katonát, Cato
praefectust és Macro centuriót elküldik Rómából, hogy segédkezzenek a hadjáratban. Egy, a walesi hegyek mélyén épült előretolt hadállás parancsnokaiként azt a feladatot kapják, hogy számolják fel az ellenállást, méghozzá bármilyen szükséges eszközzel.
De nemcsak a szilur törzs vad harcosait és fanatikus druida vezetőiket kell legyőzniük, hanem meg kell küzdeniük a trák lovascohors vezetéséért is, melynek parancsnoka, Quertus centurio sokat szenvedett az ellenség kezétől, ezért könyörtelen háborút vív, veszélybe sodorva mindenkit, aki követi.
Kezdetét veszi a végsőkig tartó, ádáz küzdelem, ha Catónak és Macrónak sikerül győzelemre vezetni az embereiket, Britanniára talán béke köszönthet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Vélemény #71 #72 #73 #74 #75 #76 #77 #78 #79 #80

Marilyn Miller: A ​vezér Alexander Salvatore maga a megtestesült romlás, akit hajt a bosszúvágy és a hatalom iránti éhség. Mindenek f...